Herkenbaar door typografie

Jeroen VinkGeen categorie

De huisstijl van de Rijksoverheid bestaat onder andere uit logo's, kleuren, fotografie en typografie. In vrijwel alle media uitingen zoals campagnes, websites en drukwerk maar ook op gebouwen en voertuigen communiceert de Rijksoverheid met dezelfde lettertypen: "De Rijksoverheid Sans en de Rijksoverheid Serif". De "Sans" heeft geen schreven, de "Serif" wel. Schreven zijn de dwarsstreepjes op de uiteinden van lijnen zoals je bij klassieke lettertypen vaak ziet.

Image

Rijksoverheid Sans

De Rijksoverheid Sans Text is voor toepassing op drukwerk in lopende teksten (broodtekst) tot en met corps 11. De Rijksoverheid Sans Text biedt ook een passend, rustig beeld in tabellen en grafieken.

Voor grotere corpsen i er zelfs een aparte Sans: De Rijksoverheid Sans Heading. Deze variant is ook voor drukwerk maar meer voor toepassing in grotere corpsen zoals koppen en titels. Beide zijn in 4 gewichten beschikbaar: regular, italic, bold en bold italic.

Rijksoverheid Serif

Voor drukwerk is de Rijksoverheid Serif heel geschikt voor langere leesteksten omdat het prettig leest.

Het kan ook een stijlkeuze zijn voor een wat klassiekere uitstraling. Er zijn 4 gewichten beschikbaar: regular, italic, bold en bolditalic.

Image
Image

Voertuigen

Auto's, vaartuigen en zelfs vliegtuigen van de Rijksoverheid voeren de huisstijl en worden dus voorzien van teksten in het lettertype Rijksoverheid.

Rijkswaterstaat is het rijksonderdeel met veruit de meeste voertuigen.